Synopsis en verhaalanalyse 'Vertrokken'
Leesfragment | Q & A | Filmpje
Februari 1920. De Lapland schuift langzaam weg van de kade. Honderden reizigers op het dek zwaaien en juichen, hopend op een nieuwe start in het beloofde land. Rik echter, klampt zich vast aan de reling, als een drenkeling aan een stuk wrakhout. The American Dream? Voor hem is het een nachtmerrie. Hij wil niet weg, het lot dwingt hem. Wat kan de toekomst hem schelen, als zijn hart hier achterblijft? Of schuilt er, ergens voorbij de horizon, toch een nieuwe kans?
Een verhaal over liefde en verlies, over vriendschap en afscheid, over de moed om los te laten en de kracht om een eigen pad te kiezen.
Aan boord van de Lapland probeert Rik het pijnlijke afscheid van zijn grote liefde Neeltje te verwerken. Het enige wat hij wil is met rust gelaten worden. Maar in de drukte en het rumoer van de derdeklaspassagiers blijkt rust een illusie. Nand, de naïeve, goedhartige knaap met wie Rik zijn kajuit deelt, zoekt voortdurend zijn gezelschap. Ook andere kleurrijke figuren kruisen zijn pad: Elly, een jonge vrouw met een scherpe tong en een wispelturig temperament, en Johannes Duchateau, een flamboyante journalist die hem aanvankelijk mateloos op de zenuwen werkt, maar van wie hij gaandeweg de scherpzinnigheid en kameraadschap leert waarderen. Terwijl het schip koers zet naar Amerika, confronteren deze ontmoetingen Rik met zichzelf, en groeit het besef dat hij richting moet geven aan zijn eigen verhaal.
Via flashbacks krijgen we een inkijk in Riks kinder- en jeugdjaren, waarin de kiem ligt van zijn verlangen én zijn verscheurdheid. Toen zijn ouders en zusje jaren eerder al naar Amerika vertrokken, moest Rik noodgedwongen achterblijven bij zijn grootvader: hij had immers de mazelen en werd daarom niet toegelaten aan boord. Het plan dat hij zou volgen zodra hij genezen was, werd gedwarsboomd door de uitbraak van de Grote Oorlog. De schepen van de Red Star Line werden door de Duitsers in beslag genomen en de oceaan werd een onoverbrugbare grens.
Rik vond onderdak en een baantje als stalknecht bij meester Driessen, het hoofd van de dorpsschool. Hij sloot er vriendschap met Neeltje, de dochter van de meester. Wat begon als een gevoel van verbondenheid, groeide uit tot een geheime liefde die meer op het spel zette dan Rik kon overzien.
Vanuit het ik-perspectief ontvouwt zich een coming-of-age roman waarin heden en verleden elkaar afwisselen en vormgeven aan Riks zoektocht naar wie hij is en wie hij wil worden.